En dag på arbejde med en Olympisk kapellan

07.08.12 - Af Ansel Oliver/ANN (dm)

Seks dage om ugen under de Olympiske Lege, tager Richard Daly undergrundsbanen til den Olympiske park i den østlige del af London, hvor mere end 100.000 tilskuere sværmer omkring 9 sportsarenaer.

Daly, en præst fra Syvende Dags Adventistkirken, er en af over 60 frivillige kapellaner i den Olympiske Park. Den første uge af konkurrencerne har han stået til rådighed for medierne, sammen med 11 andre kapellaner som på skift bemander et medie bede lokale.

Han bliver nogle gange stoppet imens han går rundt i den Olympiske Park, og det er ikke altid fordi at han ligner en atlet. Det er som oftest på grund af hans store samling af pins som sidder på hans nøglesnor der holder hans adgangskort.

"Wauw, så mange pins," siger en frivillig foran ham i køen til kantinen. "Der er en imponerende samling," siger en anden. Senere udenfor råber en kvinde til ham som står i kø for at komme ind til en af sportsarenaerne, "Har du en Adidas pin som du vil bytte?" Her til de Olympiske Lege, er det at bytte pins en seriøs hobby.

daly 420

Den Olympiske Adventist kapellan Richard Daly med hans nøglesnor fuldt af pins. Foto Ansel Oliver

En pin Daly ofte viser til dem han møder er hans Olympiske "tros" pin, den er god til at starte samtaler med siger han. "Har du set denne pin før? Er du en troende person?" spurgte han en sikkerhedsvagt inden han inviterede hende til at besøge bede lokalet en dag.

Daly, 45, er præst for Croydon Syvende Dags Adventistkirke i den sydlige del af London, og han bruger sin sommerferie på at være frivillig til de Olympiske Lege. Han siger at det at arbejde her under de Olympiske Lege er en mulighed for at tilbyde pastoral tilstedeværelse ved en af verdens højest profilerede begivenheder.

Fra den Olympiske parks sikkerhedstjek tager det Daly næsten 20 minutters gang for at nå hen til bede rummet, som er placeret på "High Street", sammen med caféer, banker og forretninger. For de 20.000 mediefolk der er her disse to uger, er High Street deres shopping center som er placeret imellem det internationale tv transmission center og presse centeret.

Et religiøst center for journalister tiltrækker ikke meget trafik, heller ikke selvom den er strategisk placeret lige overfor mediernes fitness center. De er mest en sekulær gruppe, siger Daly, og de har hele tiden en deadline de skal nå. Selvom de fleste ikke vil deltage i en gudstjeneste, kommer nogle forbi og skriver bede ønsker på et kort, som kapellanerne senere sammen vil bede om.

Fordi så få kommer ind i bede lokalet, går Daly ud for at møde folk. De fleste af de kontakter han får finder sted i cafeteriet hvor folk slapper af og åbner op omkring deres liv. Det er Dalys mulighed for at få bekræftet deres tro eller at tilbyde et støttende ord, eller måske en introduktion til kristendommen. Missionering er ikke tilladt, men han kan spørge ind til deres tro og inviterer dem til at søge et dybere religiøst liv.

Daly siger at han ofte bliver forvekslet med en atlet når han går rundt i den Olympiske park. Det er på grund af hans fysiske form og at han bærer Storbritanniens Olympiske dragt, som han købte i en souvenir forretning som beskyttelse imod støvregn. Han blev endda modvilligt nød til at skrive et par autografer til nogle fans som ikke troede på at han ikke var en atlet.

I den anden uge skal Daly arbejde med atleterne.

Du kan læse et interview med Richards Daly i det seneste nummer af Syvende Dags Adventistkirkens medlemsblad Adventnyt ved at klikke her. Artiklen findes på side 10 og 11

Fil 4,8
 I øvrigt, brødre, alt, hvad der er sandt, hvad der er ædelt, hvad der er ret, hvad der er rent, hvad der er værd at elske, hvad der er værd at tale godt om, kort sagt: det gode og det rosværdige, det skal I lægge jer på sinde.