Turist i San Antonio

02.07.15 af Leif Hansen, Alamodome, San Antonio, Texas, USA.

I forbindelsen med Syvende Dags Adventistkirkens verdenssamling i San Antonio, er jeg så heldig at stå på sidelinjen og overvære generalforsamlingen, tilbedelsen, lovsangen og bønnen. Det hele foregår i den gigantiske hal, Alamodome, som ligger i hjertet af San Antonio, Texas, USA.

GCSA15 alamo

Og netop denne store hal, Alamodome, er opkaldt efter et nationalhistorisk mindesmærke i San Antonio, the Alamo. Og The Alamo var oprindelig en francikansk missionsstation, anlagt i 1700-tallet. Denne forladte missionsstation blev i 1836 omdrejningspunkt for en frihedskamp imellem nybyggere, med tilrejsende sympatisører fra USA, og Mexico. Det er historien om hvordan Texas, en provins i Mexico, blev en del af USA, og løsrev sig.

"The Alamo" blev et fæstningsfort for omkring 150-200 frihedskæmpere. Blandt dem var den mere berømte David Crockett, som allerede den gang var en berømthed, men også via Walt Disney filmatisering, har fået en heltestatus. Desværre tabte frihedskæmperne, forskanset i The Alamo, kampen til den Mexicanske hær, som i et natteligt stormløb, overløb den befæstede missionsstation, "The Alamo". Langt de fleste frihedskæmpere blev dræbt, også David Crockett.

Blandt disse frihedskæmpere, var der mange tilrejsende sympatisører fra hele Europa, USA og ikke mindst Texas, som ville kæmpe til fordel for Texas selvstændighed. Blandt dem var også en dansker, Charles Zanco, som kom fra Randers. Han kom til USA i 1834, men ad omveje kom han med i Texas´ frihedskamp imod Mexico. Han befandt sig i "The Alamo" under kampen mod den Mexikanske hær. Og også han blev dræbt.

GCSA15 alamo frihedskampTrods nederlaget til disse forskansede frihedskæmpere i The Alamo, opildnede dette nederlag blot endnu mere til løsrivelse fra

Mexico. Et slogan vandt frem efter det, og blev som et mantra: ”Remember the Alamo” (Husk Alamo!). Det blev et kampråb

I hjertet af San Antonio, finder vi bygninger, veje og et shopping center, som er opkaldt efter centrale elementer/personer i historien fra "the Alamo". F.eks. Alamo Marked, Alamo Plaza, Travis st., Crockett st., Bonham st., Jefferson st. osv. Det er også tilfældet med denne gigantiske hal, hvor Adventisterne afholder deres verdens generalforsamling, "Alamodome".
 som var med til at opildne de Texanske frihedskæmpere, så de kunne jage de Mexicanske styrker tilbage til Mexico. Slaget ved The Alamo betyder meget for den texanske ”nationalfølelse” og historie.

Skal man sammenligne denne historie, har Adventisterne i månederne op til denne verdenssamling, haft en Missionsstation her i San Antonio, idet de har givet gratis lægehjælp, tandlægehjælp, fysioterapi, mad og drikke til mere 6000 af de dårligst stillede i og omkring San Antonio.

Må denne verdenssamling af adventister i San Antonio, starte en frihedskamp med Jesus Kristus som vores Alamo. Som leder mennesker fra hele verden til den frihed og fred som han kan give.

GCSA15 alamodome

Rom 1,16
For jeg skammer mig ikke ved evangeliet; det er Guds kraft til frelse for enhver, som tror, både for jøde, først, og for græker.