AHSDen serbiske ADRA medarbejder Dragana Mitrovic og en syrisk baby i et glad øjeblik.

Masser af initiativer i TED for at hjælpe flygtninge i Europa

09.09.15 af Andrew McChesney, news editor, Adventist Review (dm)

Imens Europa kæmper med en strøm af flygtninge, så hjælper Syvende Dags Adventister i hele kontinentet med mad, husly, uddannelse eller hvad der nu kan hjælpe flygtningene til et bedre liv.

Rafaat Kamal, formand for Adventisternes Tans-Europæiske Division (TED), udtaler at flygtningekrisen har genkaldt minderne om hans egen barndom fra en krig i Mellemøsten. Han opfordrer Adventister til at samles i bøn og at støtte op om ADRA og de Adventistkirker der hjælper flygtningene.

”Personligt ser jeg denne udfordring som en mulighed til at hjælpe vores gæster og til at blive et bedre folk,” fortalte Kamal til Adventist Review i et interview tirsdag. ”Dette er det smukke ved medmenneskelig gavmildhed og det at tjene mennesker i nød.”

De europæiske ledere bryder sig med at finde ud af hvordan de skal håndtere bølgen af flygtninge, hovedsageligt syrer, som har taget turen til Europa denne sommer. Mange flygtninge sidder fast i lande i Østeuropa der på grund af det store pres for at komme videre har kreeret en flaskehals, da transportmulighederne er små og myndighederne i visse tilfælde nægter dem at rejse videre.

Den græske ø Lesbos nær Tyrkiet har fået en tilstrømning af 20.000 syriske og afghanske flygtninge. I Makedonien ankom der alene i mandags 7.000 syrere, der håber at de kan kommer videre til Serbien og Ungarn, før de prøver at nå deres foretrukne destination så som Østrig og Tyskland.

”Flygtningene er virkelige udmattet når de når Serbien, siger Igor Mitrović, ADRAs landechef i Serbien, som i slutningen af august åbnede et asylinformationscenter i hovedstaden Beograd. ”Flygtningene nævner ofte at oplevelserne undervejs, der iblandt misbrug, pengeafpresning, nærdøds oplevelser og simpel hjemløshed, har vist sig at være værre en ødelæggelserne og kuglerne hjemme i Syrien.

Adventister der arbejder med ADRA oplever frontlinjen af flygtningekrisen. Den kroatiske og slovenske afdeling af ADRA har aktivt indsamlet donationer til flygtninge i Grækenland, Makedonien og Serbien. Et vogntog der havde 10 tons af humanitært hjælp blev sent til Serbien, imens 2,5 tons blev fragtet gratis af det nationale slovenske flyselskab Adria Airways til Lesbos.

”Disse donationer fra kirkens medlemmer og den generelle befolkning er værdsat og når dem der er berørte af krisen,” siger Kamal og som leder af TED har nogle af de mest berørte områder som medlemslande, så som Serbien, Kroatien, Makedonien, Ungarn og Grækenland.

”Jeg opfordrer vores medlemmer til at tjekke med deres lokale kirke og ADRA kontorer om planer og initiativer,” siger Kamal. ”Hvis der ikke er nogen, som vil jeg opfordre dem selv til at tage initiativer og aktivt støtte ADRA og kirken.”

Flygtningekrisen har vækket Kamals mange minder, han voksede op i Libanon igennem borgerkrigen i 1975 – 1990. Han mistede familie og venner igennem talrige angreb på hans by. På et tidspunkt smadret en raket ind i hans hus og ødelage en etage. Kamal forlod Libanon i 1984 for at læse business og teologi på Newbold College.

”Flygtninge er bange og hjemløse, og mange har oplevet ubeskrivelige rædsler. ”Vi må hjælpe dem. Det er vores menneskelige og kristne pligt.”

Newbold College er blandt de Adventist organisationer der tager initiativ til at hjælpe flygtningene. De vil sende to minibusser med frivillige, bestående af medlemmer af kirken og studerende på 4,5 times tur til den franske havneby Calais, hvor tusinde af flygtninge ligger i lejr i håb om at få asyl i England, siger Alastair Agbaje, kapelan på Newbold College. Gruppen vil uddele madpakker, tøj og vand i løbet af en weekend i oktober.

Støt ADRAs arbejde med flygtningene i Europa her.

Hebr 2,18
For som den, der selv er blevet fristet og har lidt, kan han hjælpe dem, der fristes.